środa, 29 sierpnia 2018

Pani Krowa zamiast pojechać na wakacje jeździ po Polsce!


Już miał być wyjazd, lot, ciepłe kraje. W tym roku jednak jeżdżę, ale po to, aby dla Was gotować.
W ten weekend znów mieliśmy okazję wraz z kucharzem Piotrem Wójcikiem przemierzyć całą Polskę.
W sobotę gotowaliśmy w Mielnie, a w niedzielę w Solcu nad Wisłą.
Zapytacie pewnie co gotowaliśmy? Na megapatelni można ugotować praktycznie wszystko i przyznam nieskromnie, że wychodzi nam to megadobrze!

W Mielnie mieliśmy okazję gotować Zupę rybną po węgiersku. To pikantna zupa ze świeżym dorszem, a autorski przepis Piotra Wójcika możecie znaleźć poniżej.

ZUPA RYBNA PO WĘGIERSKU


Składniki:

  • kolorowe warzywa: papryka (czerwona, zielona, żółta), marchewka, brokuły, kalafior co tam lubicie najbardziej (ok. 1kg warzyw)
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • pulpa pomidorowa 1 butelka ok 750ml
  • wino półwytrawne
  • sól
  • pieprz
  • świeże filety ryby ze skórą
  • czerwona papryka słodka i ostra
  • 50ml oleju rzepakowego zimno tłoczonego
Zacznijcie od wyfiletowania ryby. Pamiętajcie, aby wyciągnąć wszystkie ości. Ze skór i resztek z ryby zróbcie wywar. Wywar gotujcie ok.40 minut, a same filety w tym czasie odstawcie do lodówki.
W garnku najlepiej żeliwnym na oleju rzepakowym podsmażcie cebulę. Wrzućcie czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie warzywa i przyprawy. Jak lekko się podsmażą dodajcie pulpę pomidorową. Kiedy całość się zagotuje, wlejcie wino - 1/2 butelki. Kiedy znów zupa się zagotuje dodajcie wywar. Po 10 minutach dodajcie filety. Zupa jest gotowa kiedy ryba lekko zacznie się rozpadać.

Smacznego !



Jak wyglądało gotowanie 1000 porcji na megapatelni zobaczcie sami na filmie klik oraz zdjęciach poniżej.






Niestety po za porcjami degustacyjnymi nie zostało dla nas nic. Jednak tak bardzo lubię taką zupę, że mam ją dzisiaj na obiad. 

Jeżeli chodzi o Solec nad Wisłą potrawę poznacie w kolejnym postcie.

3 majcie się!


Partner: www.idealy.eu
Autor przepisu: Piotr Wójcik - kucharz
Tekst, zdjęcia i film: Pani Krowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Pani Krowa , Blogger